Wat is een jachtmakelaar en hoe word je er een?

Als je het woord makelaar hoor denk je meestal gelijk aan iemand die huizen en gebouwen verkoopt, echter zijn er makelaars in meerdere vormen. Ze heb je de internetmakelaar, de spelersmakelaar en de jachtmakelaar. Wat een jachtmakelaar verkoopt is niet lastig, het zit namelijk al in de naam. Een jachtmakelaar verkoopt namelijk motorboten en zeilschepen, wat doen ze hierbij precies en hoe wordt je een jachtmakelaar?

De taken van een jachtmakelaar

Een jachtmakelaar is de persoon die als tussenpersoon acteert, hij voert hiervoor meerdere werkzaamheden uit voor zijn klanten. Een jachtmakelaar helpt zijn klanten met bijvoorbeeld verkoop- of aankoopbegeleiding, taxaties en ze hebben een adviserende rol. De reden waarom jachtmakelaars vaak ingeschakeld worden is omdat er veel specifieke kennis benodigd is, een gemiddelde persoon heeft die niet. Buiten veel technische kennis en ervaring heeft een jachtmakelaar ook veel kennis op financieel en juridisch gebied nodig. Ook moet hij natuurlijk veel commerciële ervaring en communicatief erg sterk zijn, het is immers ook een verkoper. De financiële en juridische kennis is nodig omdat het vaak om erg grote bedragen gaat en omdat er bij elke verkoop een sterke aankoopovereenkomst gemaakt moet worden.

De technische kennis

Logischerwijs is technische kennis ook erg belangrijk bij het verkopen en kopen van een boot of schip. Een jachtmakelaar moet mogelijke valkuilen kunnen herkennen om niet voor onaangename verrassingen te komen. Ook hoort het inschakelen van bekwame vaklieden tot het takenpakket van een jachtmakelaar, denk bijvoorbeeld aan een elektromonteur om alle installaties te controleren. Je wilt als booteigenaar natuurlijk zorgeloos kunnen ontspannen op het water, zo ben je er daar een stuk zekerder in.

Hoe wordt je een jachtmakelaar?

In principe kan ieder persoon zich een jachtmakelaar noemen, dit komt doordat het beroep tegenwoordig is vrijgegeven. Om deze reden heeft de branchevereniging European Maritime Certification Institute (EMCI) een certificaat verzonnen om de kwaliteit en eerlijkheid onder de aangesloten jachtmakelaars te controleren en bewaken. Om jezelf bij het EMCI aan te sluiten is verplicht om een erkende opleiding te volgen. In Nederland kan je dat doen bij de IVA Business School, hier zul je de opleiding ‘Jachtmakelaar & expert plezierjacht’ gaan volgen.

Reactie achterlaten